Exoskelety prešli praktickou skúškou: Inovatívna technológia zbavuje zamestnancov v skladoch záťaže

Spoločnosť DACHSER prvýkrát testovala aktívne exoskelety vyrobené firmou German Bionic v každodenných pracovných podmienkach v sklade. Výsledky sú pôsobivé. Teraz bude technológia zavedená na ďalších miestach.

Exoskelety v skúšobnej prevádzke v sklade spoločnosti DACHSER
Exoskelety v skúšobnej prevádzke v sklade spoločnosti DACHSER

Práca v sklade stále zahŕňa mnoho manuálnej práce a niekedy môže byť aj fyzicky náročná – napríklad pri vykladaní tovaru alebo vychystávaní. Spoločnosť DACHSER sa už dlho zaoberá možnosťou poskytnúť zamestnancom technické pomôcky, ktoré by im pomohli vykonávať namáhavé úlohy. Sľubné sú najmä exoskelety. V medicíne sa vonkajšie podporné konštrukcie tohto druhu používajú už dlho, v priemysle je teraz k dispozícii stále viac zariadení pripravených na uvedenie na trh.

Už v roku 2019 vykonala spoločnosť DACHSER prvé testy v skladoch, predovšetkým pasívnych exoskeletov s mechanickými pružinovými systémami, koľajnicami alebo závažiami, ktoré pomáhajú pri zdvíhaní bremien. Aktívne exoskelety medzitým dosiahli takú úroveň, že môžu zlepšiť aj procesy v skladoch. Aktívne exoskelety využívajú robotické motory napájané batériami, ktoré uľahčujú zdvíhacie operácie a výrazne znižujú záťaž dolnej časti chrbta u osôb zdvíhajúcich ťažšie bremená. Pretože tí, ktorí nosia exoskelety, pociťujú menšiu únavu, sú schopní lepšie udržiavať správne držanie tela.

Aktívne exoskelety od spoločnosti German Bionic v prevádzke v Magdeburgu

Aktívne exoskelety nemeckého výrobcu German Bionic boli na jar vyskúšané v sklade logistického centra DACHSER v Magdeburgu. Cieľom bolo zhromaždiť v reálnych podmienkach empirické údaje a získať spätnú väzbu od zamestnancov. Zariadenia "Cray X" boli nasadené na podporu rôznych procesov pri príjme tovaru, vychystávaní objednávok a pri baliacom stole. Exoskelet môže poskytnúť 30 kilogramové odľahčenie pri jednej zdvíhacej operácii a tiež pomáha pri prenášaní.

Exoskelet môže poskytnúť 30 kilogramové odľahčenie pri jednej zdvíhacej operácii a tiež pomáha pri prenášaní.

„Pozitívne účinky exoskeletov sa čoskoro prejavili,“ hovorí Stephan Heinemann, manažér zmluvnej logistiky v logistickom centre DACHSER v Magdeburgu. „Naši zamestnanci profitujú z priamej úľavy pri manipulácii s ťažšími bremenami, aj z ergonomickej stabilizácie tela. To má výhody aj z dlhodobého hľadiska, pretože exoskelety zabraňujú preťažovaniu a pracovným úrazom, ktoré by mohli spôsobiť trvalé poškodenie zdravia.“ Ďalším pôsobivým aspektom zariadenia je ich jednoduché používanie, vďaka čomu ich testujúci prijali behom okamihu.

Aktívne exoskelety poskytujú úľavu v sklade
Aktívne exoskelety poskytujú úľavu v sklade

Technológia s budúcnosťou

Táto pozitívna skúsenosť bude zužitkovaná. „Počas testovania si všetci všimli − v čo sme dúfali − že exoskelet prináša úľavu v dolnej časti chrbta, a hodnotili to ako pozitívne," potvrdzuje Heinemann. V súlade s tým bude pracovisko v budúcnosti pravidelne používať tri aktívne exoskelety.

Novú technológiu budú vo svojich skladoch využívať aj ďalšie pobočky siete DACHSER, vrátane logistického centra v Ulme, ktoré začne fungovať na jeseň. „Zavádzaním nových technológií a inovácií neustále pracujeme na tom, aby procesy spoločnosti DACHSER, vrátane tých v sklade, boli efektívnejšie a účinnejšie. K tomu patrí predovšetkým poskytovanie podpory ľuďom vo všetkých aspektoch ich skladových činností,“ dodáva Thomas Klare, vedúci kontraktnej logistiky v spoločnosti DACHSER. „Využitie aktívnych exoskeletov je pôsobivou ukážkou toho, ako moderné technológie nielenže okamžite uľahčujú prácu, ale môžu mať aj pozitívny vplyv na dlhodobý zdravotný stav našich logistických pracovníkov.

DACHSER celosvetovo
Kontaktujte nás
Kontakt Lenka Balcova