Matúš Štúber: V DACHSERi to mám rád, doprava je dynamická

Matúš Štúber, prevádzkový manažér.

V lete to bude osem rokov, čo patrí do tímu DACHSER. Je poradcom pre prepravu nebezpečného tovaru, no zároveň má pod sebou skoro 30 členný tím ako operatívny manažér. Našiel sa v komunikácii s ľuďmi, rád rieši problémy a baví ho hľadať riešenia. Zodpovednosť bez kompetencií mu nedáva zmysel. V rámci seriálu „DACHSER pozitív“ vám prinášame možnosť lepšie spoznať Matúša Štúbera.

Aké boli vaše začiatky v spoločnosti DACHSER?

V dobe, keď som skončil školu nebolo ľahké uplatniť sa, nájsť si zamestnanie. V DACHSERi Slovakia ma však prijali a dali mi šancu. S touto spoločnosťou som vyrástol. Mám to tu rád. Začínal som ako referent medzinárodnej zbernej prepravy. Postupne som prešiel viacerými postami smerom nahor, nerád stagnujem. Niekedy si síce kladiem otázku, či už toho nie je dosť, no vzápätí si odpoviem “čo je dosť?“. V súčasnosti mám pod sebou tím ľudí ako prevádzkový manažér pobočky, zároveň som poradcom pri preprave nebezpečného tovaru.

Prečo nebezpečný tovar? To je veľká zodpovednosť, ako ste sa k tomu dostali?

Niekto tú zodpovednosť musí prevziať. Stretávam sa s tým, že veľa ľudí nechce žiadnu zodpovednosť. Ja ju chcem, ale chcem aj kompetencie veci meniť. Nechcem len hovoriť o tom, čo by sa mohlo zmeniť, chcem mať právomoc a nebyť bezmocný. Poradcom pri preprave nebezpečného tovaru som sa stal zhodou náhod. Chcel som pre firmu robiť viac, preto som túto ponuku dostal. Už zo školy som vedel o čo ide, oslovilo ma to. Na tejto pozícii je naozaj potrebné byť dôsledný, vedieť správne vyhodnotiť riziká a stále sa vzdelávať, tak aby nedošlo k ohrozeniu ľudí.

Je táto pozícia stresujúca?

Mám rád výzvy. Samozrejme, že si človek musí dávať veľký pozor. Snažím sa zvyšovať povedomie o tejto sfére, aby to ľudia nebrali na ľahkú váhu, keďže tu hovoríme napríklad o žieravinách, toxických látkach či pyrotechnike. Každá takáto látka má iné vlastnosti, preto má aj iné podmienky a pravidlá pre prepravu a bezpečné nakladanie s ňou. Záleží tiež na prepravovanom množstve. Tieto aspekty sa vždy vyhodnocujú. V DACHSERi na dennej báze prepravujeme napríklad farby či batérie.

Rozhovor s: Matúšom Štúberom
Človek musí ísť príkladom. Ak niečo očakáva od ľudí, mal by to sám robiť. Veľa vecí som o sebe zistil a veľa som sa naučil.
Posun na pozíciu prevádzkového manažéra pobočky pre vás znamená riadiť väčší tím a mať viac zodpovednosti. Našli ste sa v tom?

Doprava je dynamická. To, čo si jeden deň naplánujete, nemusí platiť na druhý deň. Človek sa dokáže perfektne pripraviť, ale nie vždy je to len o tom. Snažím sa mať vždy po ruke nejaké odpovede. Kľúčové pre mňa na tejto pozícii je, že okrem zodpovednosti mám možnosť o veciach rozhodovať. Zodpovednosť bez kompetencií mi totiž nedáva zmysel. Zároveň sa neustále snažím vzdelávať. Vďaka podpore spoločnosti DACHSER som absolvoval rôzne manažérske kurzy. Niekedy som nevedel reflektovať napríklad na to, že sa niekto utiahol pod veľkým tlakom. Vďaka príprave, kde som absolvoval veľa modelových situácii, mám zrazu iné pochopenie a citlivosť pre prácu s ľuďmi. Pozitívnu odozvu vidím v spätnej väzbe. Môj tím zosilnel a vieme sa navzájom podržať.

Čo sa Vám pri práci s ľuďmi osvedčilo? Máte recept na dobrý kolektív?

V prvom rade denná komunikácia so zamestnancami. Dôležitá je aj operatíva, ako by veci mohli fungovať, či a čo treba zmeniť. V minulosti som to nerobil do takej miery. Teraz mám vďaka tomu oveľa väčší prehľad o dianí, o tom ako pokračuje práca, aké je nastavenie v tíme. To znamená, že na rôzne situácie viem lepšie reagovať. Začal som si plánovať čas, aby som mal dostatočný priestor venovať sa ľuďom a byť viac ponorený do diania. Našiel som sa v komunikácii s ľuďmi, rád riešim problémy a baví ma hľadať riešenia. Aj keď je to niekedy ťažké. Rovnako idú veci jednoduchšie, ak sa budujú dobré obojstranné vzťahy s ľuďmi. Človek musí ísť príkladom. Ak niečo očakáva od ľudí, mal by to sám robiť. Veľa vecí som o sebe zistil a veľa som sa naučil. Čím som starší, som vnímavejší. Rád si vypočujem aj konštruktívnu kritiku a viem s ňou pracovať. Niekedy som sa veľmi stresoval dopredu nad problémom. Žil som v umelo vytvorenom strese, ktorý som sa naučil potlačiť.  Teraz už nežijem vo svete “čo keď sa niečo stane“, nestresujem sa dopredu. Riešim problém, keď naozaj vznikne.

Aké výzvy a ciele máte pred sebou?

Chcem napredovať a hýbať sa smerom nahor. Porovnávam sa s ľuďmi, ktorí sú na tom lepšie, nie horšie. Rovnako sa snažím obklopiť sa kolegami a priateľmi, ktorí mi niečo dávajú, nechcú iba brať a dostávať. Niekedy cítim pracovný presah do súkromia, vo viacerých rovinách. Neviem úplne vypnúť, som nastavený na výkon. Na tomto by som ešte chcel zapracovať.

V rámci seriálu „DACHSER pozitív“ sa aj ďalší mesiac porozprávame s jedným z našich kolegov, či kolegýň. Preberieme prácu, rodinu, skúsenosti, neopakovateľné zážitky a ich kľúčové momenty.

DACHSER celosvetovo
Kontaktujte nás
Kontakt Alexandra Cunderlikova PR and Marketing Consultant