DACHSER Czech Republic zavádza elektrické nákladné vozidlo na vnútroštátnu diaľkovú prepravu

DACHSER uviedol do pravidelnej prevádzky svoj prvý elektrický kamión na diaľkovú prepravu. Volvo FH Electric s dvoma výmennými nadstavbami jazdí pre spoločnosť DACHSER v Českej republike. Kamión má dojazd približne 300 km a spolu s návesmi váži 44 ton.

Prvý plne elektrický diaľkový kamión s výmennými nadstavbami spoločnosti DACHSER

Elektrické Volvo jazdí po pravidelnej 180-kilometrovej nočnej trase medzi Kladnom a Hradec Králové. Bezemisný kamión sa využíva aj počas dňa, kedy dvakrát denne absolvuje 180-kilometrový okruh.

Spomínané Volvo FH Electric je vybavené troma elektrickými motormi a šiestimi trakčnými batériami s celkovou kapacitou 540 kWh (BOL). Tieto batérie možno úplne nabiť už za 2,5 h (DC, 250 kW).

Vozidlo je určené na prepravu tovaru pomocou výmenných nadstavieb, čo vzhľadom na ich nízky profil, so sebou prináša aj špecifické výzvy. Podvozok elektrického kamióna musí byť rovnako nízky, aby nepresiahol maximálnu celkovú výšku 4 m, a zároveň mal vhodnú výšku na nakladanie. Samotné batérie zaberajú veľa miesta pod vozidlom, čo predstavuje výzvu samé o sebe, najmä z pohľadu celkovej hmotnosti pri dlhých prepravných vzdialenostiach.

Volvo FH Electric spĺňa všetky požiadavky. Má nízky profil, čo ho robí vhodným na prepravu s výmennými nadstavbami a zároveň má dostatočný dojazd. Jeho podvozok je tichý, flexibilný a jednoduchý na ovládanie. "Sme nadšení, že sme mohli spustiť elektrifikáciu našej, tak dôležitej, prepravy s výmennými nadstavbami," vysvetľuje Stefan Hohm, vedúci vývoja spoločnosti DACHSER.

Jan Pihar, generálny riaditeľ pre Európsku logistiku, DACHSER Czech Republic, hovorí: „DACHSER sa v Českej republike sústredí na udržateľné technológie. Využitie elektrického nákladného vozidla Volvo na pravidelnej diaľkovej trase je pre nás dôležitým krokom k zavedeniu nulových emisií v diaľkovom prepravnom sektore.“

John Muldoon, CEO Volvo Group Czech Republic, dodáva: „Tento moderný elektrický kamión predstavuje dôležitý míľnik v rozvoji ekologickej prepravy a ponúka bezemisné riešenie pre logistický priemysel. Spolupráca medzi Volvo Group Czech Republic a DACHSER je dôkazom nášho spoločného záväzku znížiť emisie CO2 a podporovať udržateľné praktiky v logistike, a je to výborný príklad udržateľnej budúcnosti v dopravnom sektore.“

Investície do elektromobility

Na podporu elektromobility DACHSER Czech Republic minulý rok investoval do inštalácie nabíjacích staníc pre kamióny aj osobné autá. V priestoroch najväčšej pobočky - v Kladne - sa nachádza rýchlonabíjacia stanica pre kamióny s výkonom 180 kW DC a šesť staníc s výkonom 22 kW AC pre osobné autá. Na pobočke v Hradec Králové je k dispozícii šesť staníc AC s výkonom 22 kW. Okrem toho bola nedávno dokončená aj inštalácia rýchlonabíjacej stanice DC.

DACHSER bol prvou spoločnosťou v Českej republike, ktorá zaviedla doručovanie paletových zásielok pomocou e-cargo bicykla. V roku 2020 prišla služba DACHSER Emission - Free Delivery aj do Prahy. Odvtedy sú dodávky v určitých oblastiach centra Prahy výlučne bez emisií. Rovnako je tomu tak aj v meste Hradec Králové.

DACHSER celosvetovo
Kontaktujte nás
Kontakt Alexandra Cunderlikova PR and Marketing Consultant