DACHSER Czech Republic zavádza elektrické nákladné vozidlo do vnútroštátnej diaľkovej dopravy

DACHSER Czech Republic nasadil na svoju linku Kladno – Hradec Králové nové vozidlo Volvo FH Electric. Tento plne elektrický ťahač sa bude používať ako tandemová súprava s dvoma výmennými nadstavbami a celú trasu tam a späť o dĺžke približne 330 kilometrov bude absolvovať bez emisií. DACHSER navyše investuje do svojej vlastnej dobíjacej infraštruktúry na oboch pobočkách, aby si zabezpečil nezávislosť od verejných dobíjacích staníc.

DACHSER Czech Republic nasadil na svoju linku Kladno – Hradec Králové nové vozidlo Volvo FH Electric.
DACHSER Czech Republic nasadil na svoju linku Kladno – Hradec Králové nové vozidlo Volvo FH Electric.

"Ochrana klímy je jednou z našich globálnych stratégií pre budúcnosť logistiky a postupný prechod k udržateľným pohonom zohráva pri tom kľúčovú úlohu," vysvetľuje Ing. Jan Pihar, generálny riaditeľ DACHSER Czech Republic a.s., a dodáva: „Sme radi, že sa nám darí implementovať udržateľné technológie aj u nás v Českej republike. Nasadenie plne elektrického nákladného vozidla Volvo na pravidelnú diaľkovú linku pre nás predstavuje významný krok pri zavádzaní plne elektrických nákladných vozidiel do našich prepráv zbernej služby." 

Volvo FH Electric je elektrické nákladné vozidlo určené na prepravu tovaru vo výmenných nadstavbách. Súprava má celkovú hmotnosť 44 ton a dojazd 300 až 500 kilometrov (s možnosťou rýchleho dobíjania počas povinnej prestávky). Je vybavené 12-stupňovou prevodovkou pre elektrické vozidlá, tromi elektromotormi a šiestimi trakčnými batériami s celkovou kapacitou 540 kWh. Tieto batérie možno dobiť z 0 na 100 % za 2,5 hodiny (striedavým prúdom, 250 kW). Vozidlo je vhodné nielen na diaľkové trasy, ale aj na prevádzku v mestách vďaka veľkému dojazdu, tichej prevádzke a nulovým emisiám výfukových plynov. Kabínu Volvo FH Electric má modernú a pohodlnú kabínu Globetrotter, ktorá má nízku hlučnosť a celý rad asistenčných prvkov pre vodiča. Vodiči realizujúci prepravu pre spoločnosť DACHSER môžu využívať monitorovanie mnohých užitočných ukazovateľov prostredníctvom Volvo Connect (dojazd a trasa, spotreba, mapa a trasa a pod.). Vozidlo je tiež vybavené bezpečnostným balíčkom zahŕňajúcim napríklad systém varovania pred kolíziou s núdzovým brzdením, podporu bdelosti vodiča a ďalšie.

"Volvo Group Czech Republic je hrdé na ďalšiu úspešnú dodávku svojho špičkového elektrického nákladného vozidla FH spoločnosti DACHSER Czech Republic, poprednej logistickej spoločnosti, ktorá sa zaviazala rozvíjať koncepty udržateľnej prevádzky. Najmodernejšie elektrické nákladné vozidlo predstavuje významný míľnik vo vývoji ekologickej dopravy a ponúka riešenie s nulovými emisiami pre logistický priemysel. Spolupráca medzi spoločnosťami Volvo Group Czech Republic a DACHSER Czech Republic demonštruje spoločný záväzok znížiť uhlíkovú stopu a podporiť udržateľné logistické postupy, čo predstavuje precedens pre zelenšiu budúcnosť v odvetví dopravy," hovorí riaditeľ spoločnosti Volvo Group Czech Republic, John Muldoon.

Spoločnosť DACHSER Czech Republic plánuje maximálne využitie elektrického nákladného vozidla Volvo FH Electric na pravidelnej linke medzi Kladnom a Hradcom Králové, najmä v nočných hodinách, a vďaka možnosti rýchleho dobíjania elektrickou energiou z obnoviteľných zdrojov na pobočke bude vozidlo tiež využívané pre denné systémové prepravy.

Investície do vlastnej dobíjacej infraštruktúry

Spoločnosť DACHSER Czech Republic s ohľadom na podporu e-mobility investovala v minulom roku do inštalácie dobíjacích staníc vhodných pre nákladné aj osobné vozidlá. V areáli najväčšej českej pobočky v Kladne sa teraz nachádza jedna stanica DC pre rýchle dobíjanie nákladných vozidiel (184 kW - jedna z najvýkonnejších dobíjacích staníc v ČR) a 6 dobíjacích staníc AC (22 kW). V Hradci Králové je nainštalovaných 6 dobíjacích staníc AC s výkonom 22 kW a na jeseň 2023 bude dokončená inštalácia DC stanice pre rýchle dobíjanie.

DACHSER investuje do vlastnej dobíjacej infraštruktúry s cieľom zabezpečiť si nezávislosť na verejných dobíjacích staniciach.

"DACHSER je inovátor v logistike a ako taký testuje a uvádza do praxe také technológie a koncepty, ktoré dávajú zmysel. Jedným z nich je zavádzanie vozidiel na alternatívny pohon," vysvetľuje Ing. Michal Křižan, generálny riaditeľ DACHSER Kladno, a dodáva: "S novým vozidlom Volvo FH Electric nielenže napĺňame naše zásady udržateľného podnikania, ale aj plníme požiadavky našich zákazníkov na zníženie uhlíkovej stopy ich podnikania."

DACHSER investuje do svojej vlastnej dobíjacej infraštruktúry
DACHSER investuje do svojej vlastnej dobíjacej infraštruktúry

Mestská bezemisná distribúcia v Prahe a Hradci Králové

Pre vybrané zásielky určené do centra Prahy a Hradca Králové DACHSER ponúka možnosť bezemisného doručenia prostredníctvom nákladných e-bicyklov, ktoré pokrývajú distribúciu na poslednú míľu. Tento koncept bezemisného zásobovania spoločnosť DACHSER Czech Republic spustila v roku 2020 a odvtedy distribuuje kusové, balíkové aj paletové zásielky nákladnými elektrobicyklami v centre Prahy. Ako prvá v Čechách zaviedla prostredníctvom týchto elektrických bicyklov aj distribúciu paletových zásielok.

DACHSER celosvetovo
Kontaktujte nás
Kontakt Jana Hrubcova Consultant for Communication