Poskytovanie pomoci prostredníctvom logistickej siete

DACHSER prepravuje humanitárnu pomoc pre Ukrajinu z Turecka na Slovensko pre Medzinárodnú organizáciu pre migráciu (IOM). Poskytovateľ logistických služieb tu prevádzkuje veľký sklad, ktorý bol v roku 2023 opäť rozšírený.

Sprava: V. Margecansky (IOM), S. Balog (DACHSER) v logistickom centre DACHSER v Košiciach
Sprava: V. Margecansky (IOM), S. Balog (DACHSER) v logistickom centre DACHSER v Košiciach

Mimoriadnu pomoc môže poskytnúť aj silná európska logistická sieť. Spoločnosť DACHSER preto pre IOM prepravuje a skladuje veľké množstvo humanitárnej pomoci pre ľudí na Ukrajine. Na tento účel boli v roku 2022 v rekordne krátkom čase - len za štyri týždne - rozšírené skladové kapacity v Košiciach na Slovensku o 3500m2 a ďalších 3500m2 pribudlo začiatkom roka 2023. Naliehavo požadované postele, prikrývky alebo kozmetika sa zväčša vyrábajú v Turecku. Na žiadosť IOM ich tam vyzdvihne turecká pobočka DACHSER, tovar následne zabalí a prepraví na Slovensko - od marca 2022 takto putovalo až 138 plne naložených kamiónov.

„Veľká časť tovaru sa vyrába v Turecku v blízkosti mesta Gaziantep na juhu krajiny. O tom sme sa dozvedeli už na začiatku projektu a zapojili sme do hry našich miestnych kolegov,“ vysvetľuje Stanislav Balog, Manažér pobočky DACHSER Košice. „Skutočnosť, že za prepravu je zodpovedná spoločnosť DACHSER Turkey, podporuje plynulú prevádzku. Systémy a bezpečnostné opatrenia sú už v sieti DACHSER synchronizované a dokonale do seba zapadajú.“

Na naplnenie skladu sa dodáva aj ďalší tovar z celého sveta. Odvtedy opustilo sklad v Košiciach približne 700 nákladných vozidiel s takmer 20 000 paletami, ktoré spoločnosť DACHSER v mene IOM prepravila do viacerých skladov IOM na Ukrajine, ako sú Uzgorod, Kyjev, Ľvov a Dnipro. 

Rozvoj úspešnej spolupráce

Po vypuknutí vojny na Ukrajine v roku 2022 sa potreba humanitárnej pomoci v krajine a v pohraničných oblastiach exponenciálne zvýšila. Ochota obyvateľstva a podnikov pomôcť bola veľká, ale infraštruktúra pre prepravu ešte nebola vybudovaná.

„Oslovil som preto rôzne humanitárne a mimovládne organizácie, aby sme zistili, či by sme mohli pomôcť s dopravou. Chceli sme využiť naše odborné znalosti na pomoc ľuďom na Ukrajine,“ vysvetľuje Balog. O niekoľko dní neskôr prišiel do Košíc tím IOM. Okrem prepravy pomoci hľadala IOM ako migračná agentúra OSN predovšetkým vhodné logistické centrum na distribúciu humanitárnej pomoci na Ukrajinu. Spoločnosť DACHSER Slovakia sa presvedčivo presadila a v priebehu štyroch týždňov rozšírila svoje skladové kapacity v Košiciach. V marci 2022 bol uvedený do prevádzky sklad pre IOM s rozlohou 3500m2 ako centrum dodávateľského reťazca IOM v Košiciach.

„Projekt bol zrealizovaný v rekordne krátkom čase. Realizácia takéhoto rozsahu zvyčajne trvá desať až dvanásť týždňov. V priebehu štyroch týždňov sa pobočka rozšírila a zaviedla sa IT infraštruktúra. Okrem toho sme prijali päť nových ľudí na plný úväzok a dvadsať na čiastočný úväzok, čo je náročné najmä v období nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily. IOM tak mohla pomôcť rýchlo a cielene,“ pokračuje Balog.

Približne rok po otvorení skladu pre IOM bol sklad rozšírený o rovnakú plochu 3500m2, aby vyhovel obrovskému dopytu po dodávkach pomoci.

Okrem aktívneho prístupu manažéra pobočky a jeho tímu presvedčili najmä odborné znalosti spoločnosti DACHSER. Vďaka tomu je možné všetky požiadavky IOM - t. j. vybavovanie colných postupov, vykládku, prekládku a nakládku až po dodanie tovaru do skladov IOM na Ukrajine - vybaviť z jedného zdroja. Vzdialenosť k ukrajinskej hranici je len 60 kilometrov. Košice majú aj vlastné letisko.

Preprava DACHSER kamiónmi
Preprava DACHSER kamiónmi

Pozitívny záver

„Naše prepravné a skladové služby ďaleko presahujú bežné obchodné procesy. Vďaka tomuto projektu môžeme podporiť OSN a predovšetkým spoľahlivo doručiť dodávky pomoci tam, kde sú potrebné,“ uzatvára Stanislav Balog.

Pomoc Ukrajine sa v blízkej budúcnosti nezastaví. Naopak, po rozšírení kapacít skladu v roku 2023 bude pre projekt humanitárnej pomoci k dispozícii ešte viac priestoru. Každý týždeň príde do skladu v Košiciach približne 50 plne naložených kamiónov, a tak je už pripravených ďalších 2 000 paliet na dodanie na Ukrajinu.

DACHSER celosvetovo
Kontaktujte nás
Kontakt Lenka Balcova